40. Jösses (om alternativa avbildningar av Jesus).


Av Jesper Lange.

                         
(OBS! Ej korrekturläst. Se upp för danska uttryck och dansk meningskonstruktion).

Journalist:
K-G Hammer, VD för Svenska Kyrkan AB, meddelar att den nya marknadsföringen av kyrkan inför år 2000 har gett mirakulösa resultat. Således är utställningssalongen i Uppsala redan fullbokat fram till år 2005 med konstutställningar på temat "Jesus".
K-G Hammer tror att detta vill inverka positivt på kursen när Svenska Kyrkan AB börsnoteras i början av januari år 2000.

Först ut är utställningen "Ecce Homo" som utforskar homosexualiteten och Jesus.

Sedan kommer utställingen "Ecce Minkus" som arrangeras av veganer från hela landet. Här kan man se sjuka och skabbiga mink. Jesus symboliseras med ett nyflådd ångande minkskinn som har spikats på korset för att torka. Vid nattvarden sitter det tolv vita mink och en svart i bur och de utfodras av en demonisk pälsdjursuppfödare. Veganerna har själva skrivit ett helt nytt slut så allt slutar lyckligt.

Sedan kommer flygledarna med "Ecce volo" där korset symboliseras av 12 TV-skärmar och Jesus symboliseras av en flygledare som sitter fastspänt i en stol och tittar på dessa skärmar.

Efter detta kommer samerna med utställningen "Ecce Samma" som försöker blåsa liv i myten att de skulle vara Sveriges urbefolkning. Romerna framställs som höga blonda, ariska svenskar. Menyn vid nattvarden är naturligtvis etnisk korrekt renskav, torkat renkött, röding, saltkaffe, tunnbröd med mera med mera. Psalmerna framförs i etnisk korrekt trummversion. Som en originell nyskapelse utrustas Jesus på korset med etnisk korrekta renhorn istället för törnekrona. Och tortyren av Jesus symboliseras av svenskar som kastar en etnisk korrekt lasso mod Jesus' horn. Med mera med mera. Allt fullständigt etnisk korrekt och autentisk.

År 2002 är det socialdemokraternas tur med "Ecce socialdemocratus". K-G Hammer gästspelar iövrigt i denna utställningen. Tanken är att romarna ska gestaltas av väljarna och att Göran Persson ska gestalta Jesus på korset. Man har redan nu beställt 300 år gammalt rottorkat finsk furu i verkligt grova dimensioner till korset. På skylten över Jesus - förlåt Göran Persson - kommer det som en nyskapelse att stå "I.B. - R.I.P." Utställningen ska utforska det svenska klassamhället ur en socialdemokratisk synvinkel. Judas ska som en nyskapelse spelas av en kvinna: Mona Sahlin. Alla romarna kläs i symboliskt gult som en standard-moderat.

Året därpå kommer "Ecce pedofilus". Utställningen utforskar bakgrunden till Jesus' uttalande (på danska. Hur heter citatet på svenska?:) "Lad de små børn komme til mig". Som en nyskapelse framförs stora dela av bibeln på belgiska. Romarna framställs som poliser med bärbara datorer med internet-uppkoppling.

År 2004 är det börsmäklarnas tur. Denna utställning är än så länga omgärdat av mycket hemlighetsmakeri. Men ryktet vill att Englands premiärminister Tony Blaire har tackat ja till att vara konstnärlig ledare.

År 2005 är än så länge inte bokat men VD'en K-G Hammer upplyser att det pågår okristligt intensiva förhandlingar med olika intressenter.

Prästen Rune Imberg från Göteborg är kritisk till det hela och vill att K-G Hammer ska lämna jobbet. K-G Hammer meddelar att han har den största respekten för Rune Imberg och i övrigt skiter fullständigt i vad han menar.

__  __  __© Jesper Lange, 15.9.1998.Förra texten    Index    Nästa texten


Länkar till enstaka texter: 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 34 35 36 37 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 51 52

Index för TV-sketcher
Index för radiosketcher
Home

E-mail: jesper.lange@gmail.com