44. Göran Perssons ursäkt till folket.


Av Jesper Lange.

                         
(OBS! Ej korrekturläst. Se upp för danska uttryck och dansk meningskonstruktion).

(Skiss).

Göran Persson:
Ärade tittare! Jag har syndat. Jag har syndat mycket. Jag vet det. Jag har gjort så mycket jag inte borde göra och tro mig när jag säger detta: jag är djupt och uppriktigt ledsen och ångerfull. Jag vet att jag inte kan förvänta ert förtroende en mandatperiod till. Förtroende - och tillit - är något man gör sig förtjänt av. Man måste slita för det. Ödmjukt och uppriktigt. Det är inget man kan begära.

Jag vet att det finns många därnere i vårt varma folkhem som inte kan förlåta mig för det jag har gjort de senaste fyra åren. Det förväntar jag inte heller. Det vore oförsynt och fräckt av mig att förvänta er förlåtelse.
Men försök att skilja på statsministern Göran Persson och personen Göran Persson. Se nu på mig som statsministern Göran Persson och inte på den skröpliga privatpersonen Göran Persson. Ja! det är sant: jag är bufflig ibland. Men det tillhör FUNKTIONEN som statsminister. Inte personen Göran Persson.

Ja! det är också sant att jag kan vara kall och okänslig. Men låt mig försäkra från djupet av mitt hjärta: jag gör det inte därför att jag behöver göra det. Jag gör det enbart därför att det är roligt.

Jag kan inte begära det och det är ingen ursäkt för mig. Jag vet! Men försök att hålla isär funktionen och personen när ni i dag står i den svåra ensamheten bak om det gröna skynket och ska välja. Tänka på PERSONEN Persson därinne och rösta på FUNKTIONEN. Försök att förstå att det ÄR två helt skilda saker även om jag är en privatperson som är fångad i en statsministers kropp. Härinne - någonstans härinne - bak om kostym och fett och vällevnad bankar ett varmt, varmt vingåker-pojkhjärta. Och det pojkhjärtat bankar för Sverige. För ett varmt folkhem. För er. Även om många har svårt för att tro det. Naturligtvis! Det förstår jag fullt ut.
OM jag vore tillräckligt modig skulle jag ta av min tråkiga statsmanna-kostym och visa att det är sant det jag säger. Men jag är blyg. En blyg och försynt vingåker-pojke som HATAR - HATAR! - det svenska klassamhället och som med hjärta och själ försöker att göra det rätta. Även om det gör ont. Ont på mig! Och ont på er. Naturligtvis.
Vi har gått igenom så mycket ont tillsammans. STATSMINISTERN Persson har varit hård, tuff, obeveklig, grym, klantig, okänslig. Ord räcker inte till för att beskriva alla mina synder. Jag vet. Och jag ber om ursäkt för allt det elände som STATSMINISTERN har ställt till med och som PRIVATPERSONEN Göran Persson har legat sömnlös över. Jo! Den skröpliga privatpersonen Göran Persson har också legat sömnlös natt efter natt - precis som ni - och funderat på vad FUNKTIONEN STATSMINISTERN höll på med. Och hur han kunde vara så hård och okänslig.
Och svaret på detta: har jag inte hittat.

Om jag vinner valet och åter igen får förtroendet att bli statsminister - även om jag på långa vägar inte har förtjänat det - då lovar jag att jag ska påbörja psykoterapi! Riktig psykoterapi! Djup psykoterapi! Svår psykoterapi! Plågsam psykoterapi!

OM jag vinner valet,
och om psykoterapin lyckas,
och om konjunkturen vänder,
och om vi kan klara av statsskulden,
och om jag kan få socialdemokratins politik igenom i vår fina, fina Riksdag,
DÅ kanske jag kan komma till rätta med min skitzofreni.
DÅ kanske får ni se hur den goa, naiva, varma och trovärdiga vingåker-pojke reser sig som fågeln Fenix ur denna ohyggligt stora Kohl-aktiga statsministerkroppshyddas aska och svänger sig frimodigt, högt, högt upp mot skyn med äkta glädje och äkta stolthet över att jag till slut besegrade mina synder.

Tack! Förlåt mig om ni kan! Försök tänka på PERSONEN Göran Persson även om det bara är FUNKTIONEN som står på valsedeln. Tack! Och förlåt, förlåt, förlåt. Och tack! Gud välsigna er!

Jaha Calle. Då var det du!

__  __  __© Jesper Lange, 15.9.1998.Förra texten    Index    Nästa texten


Länkar till enstaka texter: 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 34 35 36 37 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 51 52

Index för TV-sketcher
Index för radiosketcher
Home

E-mail: jesper.lange@gmail.com