47. Personangrepp i valkampen.


Av Jesper Lange.

                         
(OBS! Ej korrekturläst. Se upp för danska uttryck och dansk meningskonstruktion).

(Göran Persson kan ersättas med någon annan politiker. Det är nästan roligare om politikern är en kvinna).

Journalist:
Valkampen kritiseras från flera håll för att den är både innehållstom och personfixerat och att politikerna bara kastar dynga på varandra. Hur kommer det sig att politiken bara har blivit offentliga gräl och personangrepp Göran Persson?

Göran Persson:
(försiktigt)
Jag tycker kanske inte att det är riktigt så som många upplever det. När ideologierna bryts mot varandra då ....

Journalist:
(aggressiv)
Det där glappkäftiga flummsvammlet kommer du ingenstans med längre. Inte i Sverige Radio inte.

Göran Persson:
Det jag försöker säga är att det finns skillnader inom politiken som uttrycks i ...

Journalist:
(aggressiv)
Kom då till skott nån gång människa!
(parodierar)
... "skillnader inom politiken som uttrycks i"!
(aggressiv)
Uttrycks i vadå? Kodynga? Svindynga? Varför måste varenda jävla politiker mörka allt och alla varenda jävla gång han öppnar käften?

Göran Persson:
(ödmjuk)
Jo men det är nog sant det. Vi kan bli mycket bättre på att ...

Journalist:
(aggressiv)
Och sen när dom argument - som aldrig har varit där! - tar slut så beter varenda jävla politiker som ett flockdjur och sen kastar dom sig över varandra och spyr ut den ena giftigheten efter den andra. Spy-spy-spy-spy. Det är ju en parodi på demokrati. Det är så man spyr när man ser en politiker. Ja spyr när bara man TÄNKAR på ett politiksvin. Hur står ni bara ut med er själva?

Göran Persson:
(foglig)
Om jag får gå tillbaka till ...

Journalist:
Nej! Det får du inte! För det är den andre svarta baksidan som ni politiker också kritiseras för: när vägen fram är spärrat då försöker ni med olika äckliga retoriska trick att åter igen komma in på något jävla likgiltigt ämne, som NI har beslutat att väljarna ska sysselsättas med under valkampen medan NI promenerar Eriksgata genom hela vårt fina men sönder-våldtagna land.

Göran Persson:
(foglig)
Jomen om jag inte får tala till punkt, då kan jag ju inte ...

Journalist:
(aggressiv)
HA! Och sen är ni jätteförvånade över att väljarna inte vill rösta på er? Är det så? Det ÄR så! Och då börjar ni spela martyrrollen: jag är bara ett stakkars offer. Ni spelar kränkta. Låt mig få tala till punkt, snälla?. Det är så synd om mig. Ingen tycker om mig. Politik är så svårt, så svårt och så krävande. Oh stackars lilla mig. Och: det var dom andra som började! DET kan ni! Det är det ända ni kan: skylla på varandra. Jag är "the good guys" och han är "the bad guys". Ähbä-ähbä. Och engelska kan ni inte heller.

Göran Persson:
(foglig)
Det är sant. Med internet har dagens ungdom ...

Journalist:
(aggressiv)
Jamen ryck upp dig människa! Hör du inte hur du själv låter? Och då kommer det här jävla internet som trollmedel varenda jävla gång ni känner är lite trängda. Vet du vad jag tycker? Jag tycker att det ska finnas en lag som förbjuder politiker överhuvudtaget att säga ordet "internet" och att straffet ska vara fängelse. Jag är bergsäker på att landets fängelser skulle få platsbrist direkt!
Då frågar jag för SISTA gången Göran Persson: tycker du verkligen att vuxna människor, politiker, vuxna män och kvinnor, som står på gator och torg och i radio och TV och bara kastar dynga, dynga, dynga, DYNGA på varandra är bra förebilder för våra barn? Vilka jävla sjukliga föreställningar får de inte om vuxenlivet och demokratin?

Göran Persson:
(foglig)
Jag hoppas ...

Journalist:
(aggressiv)
DÄR tog argumentdyngan slut va!? Jag hoppas att lyssnarna noterar sig detta. "Jag hoppas". "Jag hoppas". Du hoppas fan gör du! En politiker som säger "jag hoppas" lovar ingenting! Han är beredd att sälja sin gamla mor när han säger "jag hoppas". "Jag hoppas att du får det bra i åldringsvården". DET är vad han säger när han hoppas. Men han tänker: jag väljer den billigaste kistan av wellpapp. DET är vad han tänker när han säger "Jag hoppas" medan liket av den kvinna som har kämpat för hans skull hela livet körs in i krematorieugnen i en kista av tunt, tunt, sladdrigt wellpapp!
(Retorisk paus).
(normal)

Tack för att du kom Göran Persson. Nu kan du springa ut och leka med dom andra igen. Det syns att du behöver röra mer på dig.

Göran Persson:
Tack själv! Tack för att jag fick komma!

(Fade)

Journalist:
(aggressivt ropande)
JAMEN VA FAAN! Måste varenda jävla politiker fjäska och fjäska så dreglet står i kaskader ner av slipset och ner i kalsongerna och ner i skorna bara därför att det är val?

__  __  __© Jesper Lange, 16.9.1998.Förra texten    Index    Nästa texten


Länkar till enstaka texter: 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 34 35 36 37 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 51 52

Index för TV-sketcher
Index för radiosketcher
Home

E-mail: jesper.lange@gmail.com